Ayam Serai


Ayam Serai antara resepi yang mudah dan senang dimasak. Jom kita tengok bahan-bahan.

Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit Hidup
Cili Api Kampung

*Semua bahan di atas dikisar.

Selesai kisar, tumis bahan-bahan tu dengan serai dalam 10 hingga 15 batang. (banyak kan? haha) Tapi tak pe sebab memang sedap. Wangiiii je lauk tu nanti.

Dah garing, masukkan ayam, golek-golekkan sikit. Masukkan air paras ayam je. Kita tak pakai banyak air sebab lauk ni jenis tak berkuah. Besarkan api sampai lauk kering. Bila lauk dah kering, ayam pun dah masak. Yeay! Perah air asam pekat-pekat. perasakan. SIAP!~

Tersangat la senang resepi ni kan?

Resepi ni jugak sesuai untuk mak-mak yang tak cukup masa nak stay kat dapur lama- lama. hahaha

Anyway, Thanks a lot to my Facebook friend, mak Iti. Yeeayyy! Sayang Mak Iti. Mak Iti ni kan, dah la pandai berkraf, pandai masak pulak. memang hebat lah! Muah setepek. 😍😍

Comments